Monday, June 3, 2013

Mencintai Dunia?

Berjihadlah bersungguh-sungguh dalam medan ilmu. Berjihadlah juga dalam melawan hawa nafsu terhadap keinginan-keinginan dan hasrat-hasrat dunia yang mengiurkan. Pesan seorang murabbiku : “  Wahai anak-anak ku, janganlah kalian menyimpan hasrat untuk mencintai dunia. Hindarilah hati kalian daripada kecintaan dan kemabukan terhadap dunia. Kerana mencintai dunia akan membuatkan kalian jauh daripada Allah SWT”

Harga sebuah dunia ini tak ternilai sedikit pn.Usah kita terpedaya dengan keseronokan org ramai terhdp dunia.Astgfirullahhalazim~
Dahulu, aq pun pernah berada dlm keasyikkan itu.Namun,ku sedari ia tak memberi apa2 kesenangan sekali pun,kalau senang sekali pun,ianya x lama,hanya rasa seronok waktu tu sahaja.Percayalah!dunia ini penuh dgn tipu daya.

Allahu Rabbi,aq sedikit pun tidak menginginkn keasyikkan dunia yg fana ini.Terkadang,terjerumus jgk aq ke dlm alam ini.Astgfirullahhalazim~Sebab tu la,Allah suruh kita lazimkan istighfar dlm urusan harian kita.Setiap apa yg kita bt,cuba fikir dulu,adakah Allah suka dan redho kalau kita bt itu atau ini.Kalau ya,teruskanlah!Kalau tak,hentikanlah!

Hidup kita hanya sekali,haish sahabat!mari menjadi hamba Allah yg berkualiti^_^,Rugilah kita,kalau segala nikmat yg Allah bgi kt kita,kita sia-siakannya.

Kita kata kawin itu hanya sekali seumur hidup,maka cari lah pasangan yg betul2,sedap mata memandang dan yg boley bawa kita ke syurga yg hakiki.
Tapi kita lupa,bahawasannya!hidup kita pun hanya sekali,tapi kenapa kita seolah-olah tak ambil peduli utk cari amalan2 yg boley mengembirakan hati rasulullah dan jgk yg boley membuat Allah redho atas kita.
Cakap pasal kawin,semua org nk kawin,tapi adakah kita sempt utk merasainya?Bagaimana kalau ajal kita dtg menjemput dahulu sebelum sempat kita membina bitul muslim.Itu lah hakikatnya,fitrah manusia punyai rasa kasih syg dan cinta.
Ayuh,kita kembalikan rasa kasih syg dan cinta itu pada yg berhak memilikinya.Cinta yg teragung,iaitu cinta pada Ilahi^_^Semoga Allah pun lebihx2 mencintaimu :D
#Kalau benar cinta,mestilah yg membawa ke syurga,selain dari itu bukan cinta namanya#
#Janji Allah itu benar,tiada keraguan padanya,persiapkan dirimu wahai muslimah!#
#Maafkn diri ini andai ada yg tersalah,aq lebih takutkn Allah#
hanyadoayangmampudiberi
Wahai muslimah yg dicintai Allah,
mahalkan dirimu!
^__^


Lembut mu tak bererti kau mudah dijual beli 
Kau mampu menyaingi lelaki dalam berbakti 
Lembut bukan hiasan bukan jua kebanggaan 
Tapi kau sayap kiri pada suami yang sejati 

Disebalik bersih wajah mu disebalik tabir diri mu 
Ada rahsia agung tersembunyi dalam diri 
Itulah sekeping hati yang takut pada ilahi 
Berpegang pada janji mengabdikan diri 

Malu mu mahkota yang tidak perlukan singgahsana 
Tapi ia berkuasa menjaga diri dan nama 
Tiada siapa yang akan boleh merampasnya 
Melainkan kau sendiri yang pergi menyerah diri 

Ketegasan mu umpama benteng negara dan agama 
Dari dirobohkan dan jua dari dibinasakannya 
Wahai puteriku sayang kau bunga terpelihara 
Mahligai syurga itulah tempatnya

~Puteriku sayang~


No comments:

Post a Comment