Thursday, June 30, 2011

RESEPI KEK BATIK BISKUT MARIE



BAHAN-BAHAN
  • 1 bungkus (350g) biskut marie
  • Setengah buku butter
  • 2 biji telur
  • 1 cwn serbuk koko
  • 1/2 cwn milo
  • 1 cwn air
  • 3/4 cwn gula
  • ** milo dan koko tu terpulang pd citarasa. nak rase cokelat yg kuat..gune 1 cwn koko+1/2 cwn milo.nak rase yg agak mild,gune 1cwn milo+1/2 cwn koko 
CARA MEMBUATNYA
  1. Patah-patahkan biskut
  2. Dalam periuk, campurkan koko,milo,air,gula. Dengan api sederhana, kacaukan sampai semua dah larut
  3. Masukkan butter,kacau sampai butter cair
  4. Kecilkan api, masukkan telur..kacau sampai agak2 pekat (lbh kurang 30 saat).padamkan api
  5. Masukkan pula biskut yg dah dipatahkan tadi.kacaukan sampai semua biskut dh di selaputi cokelat.(sukatan biskut terpulang pd citarasa. kalo nak byk cokelat gune sket ajer...)
  6. Masukkan dlm loyang..tekan2 sket bg padat.simpan dlm peti sejuk sebelum dipotong dan dihidang 

SELAMAT  CUBA!!!^__^

5 comments:

  1. mcm mana tk nak bagi jadi keras ek?

    ReplyDelete
  2. zihaahhh! kite de letak jugak resipi ni dlu2 lepas spm. cubala, senang je :) http://bliss6thjune.blogspot.com/2010/05/zaf-kek-batik-mothers-day.html

    ckp kat umar tuh, xnak keras, letak air lebih sikit la, xpun makan waktu panas. nak keras, masuk peti sejuk. ahaha.

    ReplyDelete
  3. asfarina!!..sy dh cube dh tpi trlbih manis pulk aritu..haha...t cuba respi asfar pulk ye~jzzkilh
    umar:a'ah...ikut ckp cik asfarina tu...btol lh tu

    ReplyDelete