Sunday, April 1, 2012

Allah tidak sekali-kali meninggalkanmu

Ahlan Wahsalam....Bismillah'hirahmannirahim

Apa khbar iman kamu semua??Alhamdulilah,semoga sahabat2 disana sentiasa berada dalam rahmat dan perlindungan Allah.Ya Allah,terasa lame sgt x update blog.Hari ini alhmdulilah Allah gerakkan hati dan tangan ini utk menulis ilmu-ilmu Allah lgi.Ya Rabbi,firstly saya bersyukur sgt kerana Allah msih panjangkn umur utk terus hidup dan bernyawa di bumi Allah ini.Alhamdulilah....jom kita muhasabah sekejap diri kita,berapa bnykkah perkataan atau pn ucapaan syukur kita panjatkan kpd Allah hari ini??tgk la betapa bnyknya nikmat yg Allah beri kt kita tpi apa balasan kita beri kt Allah...Allah bgi kita nyawa utk kita terus hidup>>but apa yg kita gunakan utk  dgn pinjaman nyawa yg Allah beri ini?adakah betul kita gunakn nyawa ini utk beribadat pada Allah?adakah betul kita gunakan nyawa ini utk menjadi khalifah di bumi Allah ini?>.<~muhasabah!...then,Allah bgi kita nikmat sihat tubuh badan,nikmat dpt melihat,bercakap,berjalan dan bnyk skli....uhuu,sikit sekali kita bersyukur pada-NYA....Allah,maafkn diri ini...

-Allah tahu tentang dirimu lebih daripada engkau sendiri. Maka Allah telah menetapkan untukmu LEBIH BAIK daripada apa yang engkau kehendaki.
.................................................................................................................................................................

okeh2!!...actually,arini saya nk share tafsir surah AD-DUHA...sape nk dgr??haha...of coz la xbley dgr,baca eh^_^.Tahu x mcm mne Allah turunkn surah ini?dan apa masa mne?...haaa..,sebenarnya Allah turnkan surah ini waktu itu kn nabi muhammad saw. dalam keadaan bingung.Surah ini merupakan surah makkiyah. Turun ketika Nabi SAW sedang bersendirian. Surah ini turun setelah berlaku suatu tempoh masa tiadanya wahyu baru yang turun kepada baginda sehingga menimbulkan fitnah di kalangan penduduk di Kota Makkah.Hadith daripada Jundub RA, ia berkata, bahawasanya Rasulullah SAW telah tidak bangun untuk berqiyamullail selama 1 atau 2 malam. Kemudian telah datang kepada baginda seorang wanita seraya bertanya, "Bagaimanakah syaitanmu wahai Rasulullah?" Nabi SAW diam. Setelah itu Allah telah menurunkan surah Ad-Dhuha sebagai jawapan kepada wanita tersebut. [Muttafaqun Alaih]

Dalam hadith yang lain pula, Ibn Abbas RA berkata, bahawasanya Ummu Jamil (isteri Abu Lahab) telah berkata, "Malaikat dan wahyu sudah tidak turun lag. Tuhan telah memutuskan hubungan dengan dia". kemudian Ummu Jamil telah menyebarkan perkara tersebut ke khalayak ramai. Akibatnya Rasulullah SAW berasa susah hati. Lalu Allah telah menurunkan Surah Ad-Dhuha.
Ayat 1:
Maksudnya - Demi waktu Dhuha
Penjelasan :
 • Allah bersumpah dengan waktu Dhuha (waktu naik matahari)
 • Allah bersumpah pada waktu Dhuha kerana Ummu Jamil telah menyebarkan fitnahnya tentang pemberhentian wahyu pada waktu-waktu tersebut.

Ayat 2:
Maksudnya - Dan demi malam apabila telah sunyi
Penjelasan :
 • Allah bersumpah dengan waktu malam (apabila ia menjadi gelap)
 • Kerana telah bertanya wanita dalam hatith pertama tadi tentang waktu malam baginda.

Ayat 3:
Maksudnya - Tuhanmu tiada meninggalkanmu dan tiada (pula) benci padamu
Penjelasan :
 • Allah tidak sekali-kali meninggalkan Rasulullah SAW bersendirian sewaktu fitnah-fitnah terebut melanda.
 • Allah bersumpah bahawa Allah tidak meninggalkan Rasulullah SAW pada waktu Dhuha ataupun waktu malam.
 • Allah menyayangi dan menjaga baginda sejak dari dalam kandungan hinggalah pada ketika surah itu diturunkan.

Ayat 4:
Maksudnya - Dan sesungguhnya akhir itu lebih baik bagimu daripada permulaan
Penjelasan :
 • Allah menjadikan Nabi Muhammad SAW sebagai Pemimpin Agung di dunia dan di akhirat.

Ayat 5:
Maksudnya - Dan kelak tuhanmu pasti memberikan kurnianya kepadamu lalu hati kamu menjadi puas.
Penjelasan :
 • Akan diberikan kepada Rasulullah SAW (di akhirat) segala nikmat yang paling besar yakni boleh mensyafaatkan sekalian manusia dan juga sungai Al-Kautsar di dalam syurga.

Ayat 6:
Maksudnya - Bukankah Dia mendapatimu sebagai seorang anak yatim, lalu Dia melindungimu.
Penjelasan -
 • Allah telah mengurniakan Nabi SAW dengan ibu-ibu susuan dan orang-orang yang mendidik baginda sewaktu ibu baginda masih hidup.
 • Setelah kewafatan ibu baginda, Allah telah mengirimkan orang-orang yang menjaga Nabi Muhammad SAW sehingga dewasa. (Abdul Mutalib, Abu Talib)

Ayat 7:
Maksudnya - Dan Dia mendapatimu sebagai orang yang bingung, lalu Dia memberikan petunjuk.
Penjelasan -
 • Muhammad bukanlah tergolong dalam golongan Nabi dan Rasul sehinggalah umur Baginda 40 tahun, 2 bulan, 12 hari.
 • Setelah tiba masanya, Allah melantik Muhammad Bin Abdullah sebagai seorang Rasul.
 • Ini bermakna Allah telah menaikkan darjat baginda sebagai seorang Nabi dan Rasul.

Ayat 8:
Maksudnya - Dan Dia mendapatimu sebagai seorang yang kekurangan, lalu Dia memberikan kecukupan
Penjelasan -
 • Nabi Muhammad SAW lahir dalam keluarga yang sangat susah lalu Allah menjadikan Nabi seorang yang kaya.
 1. Dengan kurniaan Agama Islam
 2. Dengan terbentuknya sebuah Negara Islam
 3. Dengan perkahwinan baginda denag seorang saudagar yang kaya raya (Siti Khadijah).
 4. Mempunyai para sahabat yang jujur dan ikhlas dalam memperjuangkan Agama Islam.
 5. Dikurniakan segala kenikmatan syurga.

Ayat 9:
Maksudnya - Adapun terhadap anak yatim maka janganlah diambil hartanya.

Ayat 10:
Maksudnya - dan terhadap orang yang meminta-minta, janganlah kamu mengherdiknya
Ayat 11:
Maksudnya - Dan terhadap nikmat tuhanmu maka hendaklah kamu sentiasa bersyukur
Surah Ad-Dhuha paling afdhal dibaca ketika solat Dhuha.
Fadhilat surah Ad-Dhuha
 • Mengeratkan hubungan dengan Allah SWT
 • Mendapat kemudahan hidup
 • Dikabulkan permintaan
 • Untuk menenangkan jiwa dari kesedihan dan kekacauan.Ya Allah,kalau kita tgk dan teliti betul2 tafsir ini kn,mmg terasa sgt2....Sungguh Allah Maha Penyayang atas tiap2 hamba-Nya...sebenarnya saya terasa sgt bile baca tafsir ini...waktu baca tafsir ini kn rasa mcm Allah dkt sgt ....rasa mcm Allah tgh pujuk saya supaya bersabar dgn segala urusan2 yg membebanimu...betul!...minggu ni sy sgt busy...uhuu,bnyk bnde yg terjadi tnpa diduga...dahla bnyk test sana sini,dgn tutorial lgi,dgn nota2 yg x smpt nk baca lgi,dgn ujian *tet* lgi yg x blh nk bt2 lgi....ahhh!..YA Allah...kelam-kabut betul....tpi bile fikir blik,ini semua adalah kehendak Allah..kita x dpt utk menolaknya...kunfayakun.."bila Allah kita itu,maka jadilah ia".Betul,saya x blh cpt rase putus ase...

"Setiap bencana yang menimpa di bumi dan yang menimpa dirimu sendiri,semuanya telah tertulis dalam kitab (Lauh Mahfuz) sebelum Kami mewujudkannya.Sungguh,yang demikian itu mudah bagi Allah.Agar kamu tidak bersedih hati terhadap apa yang luput dari kamu, dan tidak pula terlalu gembira terhadap apa yang diberikan-Nya kepadamu.Dan Allah tidak menyukai setiap orang yang sombong dan membanggakan diri"(Al-Hadid:22&23)

Sejauh mana pun kita lari dari masalah itu,kalau Allah nk bgi jgk masalah itu kt kita,sedikit pn kita tak dpt utk menolaknya.Saya yakin Allah pasti tak membebani hamba-Nya di luar kemampuannya....Baiknyaa Allah pda kita semua^_^.Satu lgi,kita mesti ingt bukan sje2 Allah bgi ujian itu pada kita,mungkin semala ini kita lalai dgn urusan dunia sampai tak sempat utk luangkan masa dgn Allah...pastu Allah bgi skit kita ujian utk kita ingt pada-Nya...Thank you Allah=)....reflect pada diri sndri jgk,kdg2 terlalu bnyk urusan dunia yg sush utk kita elakkan....tpi kita perlu bt pertimbangan dgn sebaiknya...pilih apa yg UTAMA dari yg UTAMA..."Fiq Aulawiyat!"....hah!semuanya ade jwpn bukan,it's ur choice...pilih lah dgn betul...antara urusan dunia dgn panggilan jihad...sudh tentu panggilan jihad yg utama!...itu la yg sy dpt,mula-mula nk bt keputusan tu punya la sush...yela masa kita nk bt keputusan tu la syaitan bnyk hasut kita<<bingung saya...uhu-_-...Alhamdulilah Allah bgi saya jalan...:),ternyata bila kita memilih utk berurusan dgn agama Allah,Allah akan tolong kita...kadang2 kita tak nmpk itu semua hingga la bila kita fikir balik hikmah disebalik kejadaan itu.

ehe~Hati,
Usah bersedih kala rasamu tidak tertunaikan.
Ingat, siapa yang pegang kamu.
Semestinya bukan aku.
Tapi Dia, Tuhan kita yang menciptakan.
Bergantung saja pada  Dia ya?
Bukankah Dia itu sebaik-baik penjaga?
Yakin, itu kuncinya.
Hati,
Aku mahu kamu kuat.
Aku harap kamu tidak lagi rapuh.
Aku ingin kamu sentiasa segar dalam ingatan kepada-Nya.
Janji sama aku, Hati?
InsyaAllah, kita sama-sama saling menjaga, ya?
Bagaimanapun Hati, aku kagum denganmu. Sungguh. Hebat Allah yang menciptakan, bagaimana Dia bisa membuat Hati sekuat ini untuk menanggung beban yang berat amat.
Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar.
"Bila Hati itu Bertulang."

Okies,focus on ISLAM!!....YA Allah,KAMI LAH PEJUANG-PEJUANGMU....JAGALAH KAMI YA ALLAH....amin2 YA Allah..:)assalamulaikum..

No comments:

Post a Comment