Saturday, May 24, 2014

Apakah di samping Allah ada tuhan yang lain?

Kita tak sama,
setiap ujian itu berbeza,
Allah memilih di antara kita,
siapakah yang layak dengan ujian sebanyak ini dan itu,
kita tak boleh menilai seseorang itu dengan pandangan luarannya sahaja,
tapi melihat kepada kehidupan manusia zaman sekarang,
lebih ramai yang melihat luaran daripadan mengenal isi hati seseorang,
maka berakhlak lah dengan akhlak yang terbaik mengikut acuan rasulullah,
setiap hari kita adalah dalam proses membina diri,
moga hari-hari kita merupakan catatan graf yang positif

^_^"
Alhamdulilah....
Bersyukurlah dengan kekurangan yang ada kerana masih ramai lagi yang ingin memiliki apa yang kita ada sekarang.
Kita hanya perlu ketabahan,kesabaran,kekuatan dan petunjuk dari Yang Maha Berkuasa.
Terbanglah terus ke hadapan.Hadapilah dengan hati yang cekal.
Jika kita merasa orang lain lagi banyak kelebihan dari diri kita, cubalah utk melihat kekurangan orang lain.Manusia tak akan pernah merasa cukup bila lihat kelebihan pada orang lain.Bilah dh dapat pn,masih lagi hendak yang lain yang lebih baik.Tak akan pernah rasa cukup.Bilakah waktu kita akan rasa cukup??
Bila kita mengingati Mati.
Suatu peringatan yang jelas dan benar.

"Bukankah Dia (Allah) yang menciptakan langit dan bumi dan yang menurunkan air dari langit untukmu, lalu Kami tumbuhkan dengan air itu kebun-kebun yang berpemandangan indah?Kamu tidak akan mampu menumbuhkan pohon-pohonnya.Apakah di samping Allah ada tuhan(yang lain)? Sebenarnya mereka adalah orang2 yang menyimpang(dari kebenaran)."

"Bukankah Dia (Allah) yang telah menjadikan bumi sebagai tempat berdiam, yang menjadikan sungai2 di celah-celahnya, yang menjadikan gunung2 untuk (mengokohkan)nya dan yang menjadikan suatu pemisah antara dua laut? Apakah di samping Allah ada tuhan (yang lain)? Sebenarnya kebanyakan mereka tidak mengetahui."

"Bukankah Dia (Allah) yang memperkenankan (doa) orang yang dlm kesulitan apabila dia berdoa kepada-Nya, dan menghilangkan kesusahan dan menjadikan kamu (manusia) sebagai khalifah (pemimpin) di bumi? Apakah di samping Allah ada tuhan (yang lain)? Sedikit sekali (nikmat Allah) yang kamu ingat."

"Bukankah Dia (Allah) yang memberi petunjuk kepada kamu dalam kegelapan di daratan dan lautan dan yang mendatangkan angin sebagai kabar gembira sebelum (kedatangan) rahmat-Nya? Apakah di samping Allah ada tuhan( yang lain)? Mahatinggi Allah terhadap apa yang mereka persekutukan."   

[27:60-63]
No comments:

Post a Comment